Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı gibi çocuklarımız için bir tehlike oluşturabileceği de bir gerçek.
Özellikle belirtmek isteriz ki bu konuyu telefonunuzdan ya da tabletinizden araştırmayınız. Çünkü sanal dünya bu algoritma üzerine kuruludur. Neyi araştırırsanız kullandığınız tüm sosyal mecralarda size onun reklamını sunar.
Son günlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanal alemde farklı isimlerle çocuklar için risk içeren; çocuklarda şiddet, korku, kaygı oluşturabilecek içerikler oyun adı altında dolaşmaktadır. Şu anda ülkemizde oynanmaktan çok videolar aracılığıyla karşımıza çıkıyor. Özellikle çizgi film aralarına girerek şiddet içerikli komutlar ve tehditler şeklinde çocukları yönlendiriyor.
Maalesef bu tehditler tek bir oyundan ibaret de değil. Sonuçta sanal dünya kontrol altına alınamayan bir evren. Kontrolsüz internet kullanan bir çocuğun birçok tehdit unsuruyla karşılaşması mümkün. Bu sistem şu şekilde işlemektedir; sistemde yöneticiler vardır. Ve bu yöneticiler çocuklara davet göndererek ya da cezbedici içerik paylaşarak çocuğu sisteme dahil etmeye çalışır. Sisteme dahil olan çocuğa görevler verilir. Bu görevler uzun süreli görevler olabilir. Görevlerin yapılmadığı durumlarda ise ebeveynlere ya da çocuğa uykusunda/yalnız kaldığında zarar vereceği tehdidi ortaya atılır. Görevler ilerledikçe ya da sona gelindiğinde çocukların kendilerine zarar vereceği talimatlar verilir.
Bu sistemin hedeflediği ve risk altında olan çocuk grubumuz ise; kendini ifade etmekten kaçınan, kendini yalnız hisseden, öz saygısı düşük olan, iletişim problemi çeken, kendini değersiz hisseden çocuklarımızdır. Bizim üstümüze düşen çocuklarımızı bu tehditlere karşı korumak.
Hiçbir velinin çocuğunu kasıtlı olarak teknoloji bağımlısı yapmadığı bir gerçek. Fakat günlük hayatın getirileri ve kişisel sebeplerimiz çocuklarımızı zaman zaman da olsa teknolojinin kollarına bırakmak durumuna gelmemize sebep oluyor. Teknolojiden kaçamayacağımız da gerçek. Telefon ve tablet kullanmayan bir çocuk televizyonda çıkan haberlere tanık olmuş olabilir. Yani bazı şeyler kaçınılmaz ama kontrolü sağlanabilir. Hitap ettiğimiz yaş gurubu itibarı ile bu konuda en büyük görev ebeveynlere düşmektedir.
ü Hâkim olmadığınız bir teknolojiyi çocuğunuza vermeyin. İster tablet ister akıllı telefon isterse televizyon olsun. Eğer ki siz tam anlamıyla kullanmayı bilmiyorsanız bu teknoloji çocuklarınıza emanet edilemez. Gelen tehditleri engelleyemezsiniz. O yüzden kullandığınız cihaza her anlamda hâkim olmalısınız. Televizyon ise istenmeyen zararlı kanalları silebilmeli; tablet ya da telefon ise zararlı siteleri engelleyebilmelisiniz.
ü Teknolojiyi çocuğunuzla birlikte kullanmalısınız. Video seyredecekse sizde onunla birlikte seyretmeli seçtiği filmleri takip etmeli ve uygun olanlara yönlendirmelisiniz. Oynayacağı oyunlar için de aynısı geçerli. Eğitimine ve gelişime destek sağlayacak sitelere yönlendirmeli oyunları siz de zaman zaman oynayarak karşısına neler çıkacağından emin olmalısınız.
ü Kontrol daima sizde olmalı, kuralları siz koymalısınız. Ne zaman oyun oynayacağı ne kadar oynayacağı ya da ne seyredeceği ne kadar seyredeceği gibi. Tabi bu süreçte tartışma yaşamamak adına çocuğunuza seçenekler sunarak onun seçmesini sağlayabilirsiniz.
ü Çocuklarınıza zarar vereceğini düşündüğünüz hiçbir içeriği ortak kullandığınız cihazlarda araştırmayın izlemeyin. Yazının başında da belirttiğimiz gibi siz neyi araştırırsanız sanal dünya size sürekli onu sunar. Arama motorunda mobilya ararsanız kullanmış olduğunuz sosyal medya hesabınızda mobilya reklamları çıkar. O yüzden ne tehlikeli oyun isimlerini ne de diğer şiddet içeren bir içeriği çocuğunuzla ortak kullandığınız bir cihazda araştırmayın.
ü Bu tür içerikleri çocukların yanında konuşarak merak uyandırmayın. Çocukların alıcıları daima açıktır. Sizi daima dinlerler. O yüzden bu tür konuları onların yanında konuşmayın.
ü Çocuklarınızın yalnız başına iken neler izlediğini inceleyin. Teknolojiye hâkim olun. Video izleme geçmişi ve arama geçmişini zaman zaman kontrol edin.
Bu içerikte, oyunlarla ilgili görsel ya da isim kullanılmamıştır. Lütfen siz velilerimiz de bu konuyu çocuklarınızla konuşurken ya da herhangi bir faaliyette bulunurken çocuklar için ilgi çekici ya da merak edici ifade ve tavırlardan uzak durunuz.